OOVE

Definim L’Oli D’Oliva Verge Extra (OOVE)

L’oliva és el fruit de l’olivera. És una drupa, una fruita de pinyol com la cirera o el préssec. Hi ha centenars de varietats d’olives. Grans , petites, rodones i allargades i gairebé totes, quan maduren, es tornen negres, encara que n’hi ha que es tornen blanques.

L’oliva es una fruita extraordinària doncs es la única drupa que transforma el sucre en oli.  A més d’oli, funcionant com un petit i meravellós laboratori,  produeix més de 200 diferents compostos saludables: antiinflamatoris, antioxidants, pigments, vitamines, i un llarg etc.

Si tastem una oliva directament de l’arbre probablement la trobarem insuportablement amargant i astringent. Això es degut a l’alta concentració d’oleuropeina que, després, a la almàssera ens proporcionà una varietat de derivats.

L’oliva es una fruita excepcional i la tractem amb delicadesa per no malmetre el seu valuós contingut.

Quan processem l’oliva al molí obtindrem l’oli però també intentarem extraure els biofenols per obtenir un oli de la màxima qualitat nutricional i sensorial.

Un conegut estudi, que va revolucionar la indústria alimentària i de la salut, va descobrir que els habitants de llocs on es consumia oli d’oliva vivien més anys que habitants en altres llocs, on consumien altres tipus de greixos. A consequència d’això s’han fet infititat d’estudis més, que han anat aportant més descobriments dels atributs saludables de l’oli d’oliva, particularment en l’acció dels biofenols.

Aleshores, un oli serà més bo, més saludable i més nutritiu quan contingui més biofenols. Sabrem que té més o menys biofenols pel seu gust lleugerament amarg i picant. Aquestes mateixes característiques faran també més interessants els plats que cuinem o consumim.

Com es fa l’OOVE?

Una mica de prehistòria.
Es desconeix l’origen temporal i geogràfic exactes, però allà on se sospita que va sorgir per primera vegada es, també, on se sospita que va aparèixer el primer homo sapiens. A mi m’agrada pensar que ambdues coses estan relacionades. Potser, al principi, menjaven les olives seques, quan havien perdut l’amargor i uns quants milers d’anys després, quan van deixar de ser nómades, se les van pensar per construir un molí per extraure l’oli. Important, l’oli es podia conservar.

Una mica d’història.
Certament, aquella tecnologia mil·lenaria, com molts arbres d’olivera encara existents, ha arribat als nostres dies amb pocs canvis i, encara podem trobar molins de pedra i premses on l’única millora ha estat la substitució de l’accionament dels elements mecànics per motors.

Arrel de l’estudi, dit de les 7 nacions, fet a mitjans del segle passat, es va descobrir i relacionar l’efecte del consum de greixos pels habitants d’aquests set paisos amb la taxa de mortalitat per malalties cardiovasculars. D’equí es va neixer de dieta mediterrània on el consum d’oli d’oliva, entre altres coses, reduïa les probabilitats de patir una malaltia cardiovascular.

Com conseqüència d’aquesta troballa l’oli d’oliva ha estat l’objecte de milers d’estudis científics sobre tots els aspectes imaginables que han portat al descobriment dels seus components minoritaris com els biofenols. A la mida que, amb els anys, han millorat els mitjans i tècniques analítiques , els investigadors han anat descobrint i publicant més i més informació sobre l’oli d’oliva i els seus components i, el més interessant per nosaltres, com els processos de producció determinen les característiques químiques i organolèptiques de l’oli obtingut.

Tota aquesta informació ha estat definitiva en la modernització de les instal·lacions per a l’obtenció de l’oli d’oliva verge extra. Això no vol dir, ni de llarg, que ho sabem tot. A l’oliva, amb la seva càrrega bioquímica, encara l’acompanyen un bon nombre de misteris que esperen resolució.

L’obtenció d’oli d’alta qualitat requereix una matèria prima òptima i unes instal·lacions que permetin la seva elaboració en les millors condicions. Aquesta es la nostra fórmula.

Després, els dipòsits d’inoxidable amb atmosfera inert i temperatura controlada ens garanteix la seva conservació.